Hund och mat är en svårlöst kombination

Att välja rätt mat till sin hund är inte det enklaste. Hundar och hundägare har olika uppfattningar om vad rätt mat är. Och det är inte alltid hundägare är överens heller för den delen. Det man behöver tänka på är att olika raser har olika behov, det handlar också om hur hunden aktiveras. Hundägare har stort ansvar på sina axlar när det kommer till utfodring.

Eftersom behovet skiljer sig mellan raser är det till din fördel om du lyssnar på uppfödaren. Han eller hon har erfarenhet av rasen i fråga. Därefter har du möjlighet att individanpassa måltiderna. Om du bestämmer dig för att byta foder krävs försiktighet, en försiktig övergång från det gamla fodret till det nya fodret är att rekommendera.

Det finns många olika färsk- och torrfoder att välja mellan. Bland annat finns det foder som är särskilt anpassade till olika storlekar och åldrar, och det finns till och med hundfoder som följer särskilda dieter. Det vanligaste fodret kallas för helfoder och innehåller samtliga näringsämnen som hundar behöver. Helfoder är ett fullgott alternativ.

Många väljer att göra hemlagat till sin hund. Det är ett trevligt alternativ som uppskattas av hundar. Väljer man att själv tillaga maten till sin hund är det viktigt att man känner till sin hunds näringsbehov. Det kräver i sin tur att maten blandas i korrekta proportioner. Om valpar får för lite eller för mycket av det ena eller andra kan det medföra allvarliga konsekvenser.

Hundägare oroar sig ofta över huruvida deras hundar får tillräckligt med mat eller ej. Tecken på att hunden behöver annat foder kan exempelvis vara om hunden inte är så pigg som den borde, eller om pälsen inte är så fin som den kan vara. Vid osäkerhet är rekommendationen att diskutera frågan med uppfödaren. Han eller hon vet vad som är normalt respektive onormalt för rasen.

hund