Hundgodis som inte orsakar ohälsa

Hundar mår inte bra av onödiga tillsatser. Som hundägare är det en utmaning att hitta hundgodis och foder utan tillsatser. När man väl hittat hundgodis och foder utan tillsatser inser man snart att priset är betydligt högre än man är van vid. Hundägare gör dock vad de kan för sina hundar och priset är därför inte ett hinder.

På senare år har hundgodis och foder utan spannmål tagit plats på marknaden. Konsumtion av spannmål har inneburit att många hundar lider av allergi- samt foderintolerans, menar man. Därför har producenter av hundgodis och foder beslutat om att tillverka produkter utan gluten, utan GMO och framför allt utan spannmål.

Dock finns det forskning som pekar på att det är kött- och mjölkprodukter som är katter och hundars vanligaste allergener, inte spannmål. Forskare menar därför att spannmålsfritt hundgodis och foder är en fluga. Som hundägare är det viktigt att vara källkritisk och använda sunt förnuft.

Forskning har visat att skillnaden mellan hund och varg är att hundar har förmågan att bryta ned stärkelse, vilket vargar inte har. Att hundar uteslutande köttätare stämmer därför inte, och varierad kost är med andra ord att rekommendera. Med det sagt är inte hundgodis och foder utan tillsatser något dåligt.

Huruvida du väljer att köpa hundgodis och foder utan tillsatser eller ej är upp till dig, samma gäller för produkter utan spannmål. Det är bara du som vet hur din hund reagerar på olika produkter. Som hundägare har du dock ett ansvar att vara källkritisk – vad den ena säger är inte alltid mer sant än vad den andra säger.

På nätet finns det många olika producenter att välja mellan. Utforska utbudet och kontakta respektive producent för att säkerställa att de har belägg för sina produkter. Annars är det bara att lägga benen på ryggen och söka vidare. Förhoppningsvis hittar du en producent som uppfyller din hunds högt ställda krav.

hundgodis